קטלב – אגדות סיפורים וריבה אחת שמנצחת את כולם

האגדה מספרת על האב וגם על בנו שהתאהבו ברועה יפייפיה ונלחמו על ליבה. עד שהבן רצח את אביו ואחרי כמה שנים הסתובב באזור עם אשתו הרועה היפייפיה ופגש בעץ עם הגזע האדום היפייפה והבין שהעץ צמח מתוך מתו אביו – ולכן נקרא קטלב (קטל-אב).

את הקטלב נסעתי לפגוש לפני יומיים לצערי הוא כמעט ולא נמצא באזור העמק – נוכל למצוא אותו בעיקר באדמות חוואר או קירטון בהרים, ולכן בחרתי בשישי האחרון לעלות להר כדי לפגוש בו.
כבר מהנסיעה יכולתי להבחין בגזעים הכל כך יפים, אדומים וחלקים שלו ואת הפירות האדמדמים מנצנצים לי מהכביש . זה בדיוק הזמן שלו בשנה לזרוח.

הנציג היחידי של משפחת האברשיים בארצנו.


עשרות סיפורים ואגדות קיבל הקטלב, כנראה שהיה מאוד נערץ ואהוב בעולם העתיק.
אומרים שהוא משמש לסגולה נגד עין רעה וקנאה, עוד סיפרו עליו שהוא קמע לאומץ ולנחישות.
אומרים שהיה סמלה של קרדיאה, אחות של אפולו, שהייתה אהובתו של ינוס אלוהי השערים והדלתות שהיה בעל שני פרצופים.
היא הייתה מגרשת מכשפות עם מקל הקטלב – וכלן הרומאים משתמשים בו ובשאר סמלי העצים והפרחים בפאליליה – פסטיבל שנערך לשנה במקדה של האלה.
היה מנהג של להניח את ענפי הקטלב על ארונות קבורה ואני סקרנית לדעת למה ומניחה שיש קשר לצבעו האדום כדם ולההגנות האנרגטיות שייחסו אליו.

מבחינת התקופה, זה בדיוק הזמן להנות מהפירות המדהימים שלו שהם בעייני זכו למקום הראשון בתור פירות היער הטעימים ביותר של ישראל. הם קטנים ואדומים עם קליה מעט מחוספסת אבל דקה וברגע שלוחצים אותם נראה כמו מחית מנגו משובחת משתבללת מתוכו.

ממש מזמינה אותכם לצאת להרים ולמצוא אותו לשיר לו שירים וללקט מהפירות הטובים שלו.

עוד אספר לכם על רפואותו המסורתית כיעיל מאוד להקשות נחשים (אם כי לא הבנתי עד הסוף עם איזה חלק מהעץ ובאיזה דרך ואיזה מרשם אם למישהו יש לשלוח לי מאוד אשמח ! )
ידוע לי שיש רפואה שעשו מחלקיו כתרופה נגד שלשול, להמסת אבנים בכליות (מרתח מין העלים),
ולמדתי שבמספר תרבויות היו עובדים איתו למניעת הרטבת לילה אצל ילדים.

עוד למדתי שהמדע מצא שבמשפחה שלו יש חומר פעיל המכיל את הגלקוזיד ארבוטין – שמהווה גורם חשוב לטיפול בדלקת השופכה ובדלקת של שלפוחית השתן מתוך פעילות חיטוי עוצמתית.

מתכון לריבת קטלבים אדירה :
אם ו הצלחתם ללקט בלי לגמור הכל ונשאר מספיק לריבה אז איזה כיף !
בסיר לבשל שכבת פירות קטלב, שכבת סוכר(מומלץ קנים), שכבת קטלב ושכבת סוכר. לבשל על אש קטנה במשך שעתיים שלוש ולתת ערבוב אחת כשכבר מצליחה להיווצר שם איזה צורה של ריבה. כמובן ללא מכסה. ניתן להוסיף מה שבא לנו למרות שאני אוהבת את זה פלאן – כמו אגוזים(להוסיף בסוף), קינמון, קצת הל וכדומה..

אני אוהבת גם להקפיא אותם ובקיץ להכין מהם שייקים אדירים ומתוקים.

בקיצור ! לכו לקטו קטלבים ושלחו קצת תמונות ותיוגים שנראה כמה הוא חתיך 🙂

תודה גדולה לחוכמה של ניסים קריספל מספרו ילקוט הצמחים שהביא לי הרבה מהידע שלו עבור הפוסט הזה.

שתהיה לנו שנה מתוקה ומענגת כמו הפירות קטלבים האלו !

אור

שתף :
עוד מעניין באתר:

סדנת רפואת
העשן הטוב