אוג הבורסקאים
יש צמחים כאלו שאני דלוקה עליהם,
לא יודעת לפעמיים להסביר למה ואיך ומה עושה לי את זה בהם אבל איכשהו יש להם מקום ממש גדול בלב
אני מחוברת אליהם בכל מיני חלקים ממני והסקרנות לגלות עוד חלקים בהם רק גדלה
האוג הוא אחד מאלו שיש להם מקום גדול בלב
אתמול זכיתי להקדיש יום לאוג ולצאת לטבע מדהים של הגולן עם חברה וללקט מהאשכולות המדהימים שלו.
אז הנה מה שיש לי לספר לכם היום על האוג
אז האוג נמנה עם משפחת האלתיים (קשה לפספס כשמסתכלים על הצורה בו העלים שלו מסודרים על הגבעול,מאוד אופייני למשפחה הזאתי- עלים מורכבים מנוצים ושעירים קצת).
עץ שגובוהו נחשב נמוך ואף יכול להגיע ל3 מטרים.
האוג אוהב מקומות גבוהים ותוכלו למצוא אותו בגולן ובהרי ירושלים בתפוצה גדולה (ובכללי באזורים של כפרים ערבים, במעזבות ובשולי שדות חקלאיים)
השם שלו מרמז על העבודה המשמעותית שהייתה לו במהלך ההיסטוריה-
האוג היה משמש את הבורסקאים (אנשים שמעבדים ועובדים עם עורות) ושימש לצביעה של עורות כחלק מהתהליך הפקה הסופי של עורות לשימושים שונים.
חודש אוגוסט זה החודש של האוג – זה הזמן בו האשכולות שלו מבשילים ונצבעים בצבע אדמדם סגלגל יפייפה וכל כך מיוחד.
הם נראים כמו עדשים קטנטנים והטעם שלהם חמצמץ במיוחד (רמז לכמות הויטמין c האדיר שיש בו).
זה בדיוק הזמן ללקט אשכולות ולהכין לכם את התבלין המדהים -הסומאק-.
עוד מהרפואה שהאוג מביא עלינו:
היו שהשתמשו בו לחבישה ולשיכוך כאב ולנמק. יש שהיו משתמשים בו לצביעת שיער.
בחלב שבסוריה מכינים משקה חלב עם זרעי האוג וזה נחשב למעדן מאין כמותו.
בעיראק משתמשים בעלים ובקליפת הגזע להפסקת דימום ולטיפול בדיזינטריה.
אז איך מכינים סומאק?
הדרך המסורתית והארוכה:
להניח את האשכולות מתחת לשמש, היא הופכת את האשכולות לכהים יותר והטל של הבוקר עוזר להפריד אותם אחד מהשנייה.
אחרי מספר ימים כשבוע אולי קצת פחות שמים את האשכולות בשק וחובטים בשק עד שהפירות נפרדים מהענפים.
בגמר ההפרדה עושים סדר ומפרידים בין עוקצי הפרי, הגבעולים, העלים והפירות(שעדין מכוסים בפלומת שערות עדינה). את השערות מפרידים באמצעות ניעור עם נפה.
לוקחים את כל הפירות שהופרדו מהשיערות וטוחנים במכתש ועלי (או תכלס נינג'ה) וזוללים סומאק למשך כל השנה!
האופציה הזריזה יותר, טיפה פחות טובה אבל לוקחת פחות זמן:
להניח את האשכולות על איזה רשת בצל למשך כמה ימים טובים שיתייבשו היטב ואז לטחון לאבקה את כל הפרי בשלמותו (מאוד רצוי להוציא את הענפים שמתחבאים בפנים) ולהנות מסומאק אמיתי באמת!
אז נתראה בצל האוג 🙂